Ako sa vyhnúť potravinovým alergiám 18.8.2023

Ako sa vyhnúť potravinovým alergiám

Potravinové alergie sú čoraz častejšie. Môžu sa objaviť pri jedení, dýchaní a dokonca aj pri kontakte pokožky s čo i len malým množstvom alergénu. Príznaky, ktoré sa následne objavia, môžu byť rôzne, od miernych reakcií až po reakcie, pri ktorých je potrebná hospitalizácia. Testy pomáhajú určiť, na ktoré potraviny je vaše dieťatko alergické, aby ste však boli konkrétnejší, je dobré povedať lekárovi, ktoré potraviny ste jedli v posledných dňoch.

Matkám v rodinách s výskytom ekzému, astmy a potravinových alergií sa odporúča výlučne dojčiť 6 mesiacov. Hoci samotné dojčenie pravdepodobne nezabráni vzniku alergií, môže znížiť ich závažnosť. Kravské mlieko a vajcia sú častými spúšťačmi potravinových alergií, hoci deti na týchto dvoch potravinách vyrastajú. Alergia na arašidy zvyčajne trvá celý život a zatiaľ nie je známe, že ak sa vaše deti vyhnú ich konzumácii, nevyvinie sa u nich v niektorej fáze života alergia. Ak ste však alergickí na arašidy, nemali by ste ich dávať ani svojim deťom.

Zavedenie príkrmov do stravy vášho dieťaťa sa odporúča od ukončeného 6. mesiaca ako doplnok popri dojčení. Dojčené deti od 6. mesiaca prijímajú viac energie, živín a vitamínov, čo im môžu poskytnúť práve príkrmy, a sú tiež vo veku, keď potrebujú skúšať nové chute. Zavedenie príkrmu v tomto veku môže znížiť riziko vzniku alergií. Plne dojčené dieťa nemusí dostávať príkrm pred 6. mesiacom života.

Keď začnete dieťaťu dávať prvé príkrmy, vyberte si potraviny, ktoré sú s najmenšou pravdepodobnosťou alergénne: najprv koreňovú zeleninu - mrkvu, repu, zemiaky, paštrnák, sladké zemiaky; neskôr inú zeleninu - špenát, brokolicu, zelenú fazuľku, cuketu, karfiol; ovocie: jablko, hruška, banán, slivka, broskyňa, marhuľa, avokádo (pozor na jadierka v niektorých druhoch ovocia - vyhnite sa kontaktu s deťmi); ryža, resp. Vyhýbajte sa konzumácii ryže, lúpanej ryže, čílskeho cíceru, obilnín, ryžových cestovín/nudlí, kukurice; jahňaciny, hovädzieho, morčacieho a kuracieho mäsa; šošovice a iných strukovín. Jedlá sa môžu pripravovať s varenými paradajkami, ale určite sa spočiatku vyhýbajte čerstvým paradajkám.

Po určitom čase od zavedenia prvých potravín možno do stravy vášho dieťaťa pridať čerstvé paradajky, citrusové plody a bobuľovité ovocie.

Potraviny, ktoré môžu spôsobiť alergické reakcie, môžete zavádzať od 6. mesiaca. Platí pravidlo, že naraz by sa mala zavádzať len jedna potravina, ktorá môže byť alergénom, aby sa prípadné reakcie vášho dieťaťa dali primerane sledovať. Potraviny, ktoré môžu s vysokou pravdepodobnosťou vyvolať alergickú reakciu, sú: mlieko, vajcia, lepok, biela múka, sója, ryby, mäkkýše, arašidy, lieskové orechy, semená lesných plodov.

Príznaky alergických reakcií sú nasledovné:

Zvýšenie svrbivých vyrážok, opuch, ekzém a dýchacie ťažkosti, upchatý nos, chrapot, kašeľ. Reakcie, ktoré sa môžu objaviť neskôr: riedka a zapáchajúca stolica; zápcha, vracanie, gastroezofageálny reflux, bolesť zadočku, vyrážka na plienkach, slabý prírastok hmotnosti, ekzém - ak si myslíte, že vaše dieťa má niektorý z týchto problémov, určite sa musíte obrátiť na svojho lekára.

Každé dieťa je vystavené riziku vzniku potravinových alergií, aby ste pomohli znížiť ich pravdepodobnosť, mali by ste:

výlučne dojčiť počas 6 mesiacov, zavádzať príkrmy od konca 6. mesiaca a pokračovať v dojčení po zavedení príkrmov
zavádzať vždy len jednu alergizujúcu potravinu a sledovať, či vaše dieťa nemá alergické reakcie
Ak sa v rodine vyskytla alergia na arašidy, pred zavedením arašidov do stravy vášho dieťaťa sa poraďte so zdravotníckym pracovníkom.

Dojčenie vášho dieťaťa je vynikajúci spôsob, ako mu pomôcť vyhnúť sa potravinovým alergiám, najmä ak je prvých 6 mesiacov výlučne dojčené. Postupné zavádzanie potravín, najmä tých, ktoré sú potenciálnymi alergénmi, vám pomôže zistiť, či vaše dieťa nemá nejaké alergie. Nezabudnite, že vždy je dobré dať dieťa vyšetriť pediatrovi, ak si nie ste istí, či sú príznaky spôsobené alergickou reakciou alebo iným ochorením.